KIŞ AYLARINDA KORUMA KALKANI: PROBİYOTİK

Havaların soğumasıyla birlikte nezle, grip, soğuk algınlığı, ateş, halsizlik de kapıya dayanmış olur. Ve şimdi bir de hayatımızda Covid-19 var. Bunlardan kurtulmanın veya en azından hafif atlatmanın en önemli yolu da bağışıklık sistemimizi güçlendirmekten geçer. Vücudumuzdaki tüm sistemler gibi bağışıklık sistemi de belli koşulların sağlanmasıyla düzenli çalışabilir. Yine vücudumuzdaki her sistem gibi bağışıklık sistemi de birçok nedenle zayıf düşebilir. Nezle, grip, soğuk algınlığı, ateş, halsizlik gibi rahatsızlıkların kışın beklenenden daha fazla görülmesinin nedeni de çoğu zaman bağışıklık sistemimizin zayıflamasıdır. Bu zayıflamanın nedenleri arasında, sağlıksız beslenmek, hatalı diyetler yapmak, gereksiz aç kalarak zayıflamaya çalışmak, yeteri kadar kaliteli protein, yeterli miktarda doğal sebze, meyve, tam tahıl, kurubaklagil tüketmemek, ihtiyaç duyulan vitamin, mineral, probiyotik ve
antioksidanları kazanamamak gelir.

Uzman Diyetisyen Kübra Koç Alioğlu Aile & Bebek’in sorularını yanıtladı…


BAĞIŞILIK SİSTEMİNİZİ GÜÇLENDİRİN, KIŞI SAĞLIKLI GEÇİRİN…
Sıklıkla tüketmemiz gereken besinlerin başında Probiyotikler gelir. Probiyotikler bağırsaklarımızda yaşayan bizlere koşulsuz fayda sağlayan dost canlılardır. Yiyecek içeceklerimizin içindeki toksik ve zararlı bileşikleri önce onlar temizler. Alerjen maddeleri bizden önce onlar parçalayıp yok eder. Bağışıklığımıza destek olan, kan şekerimizi, kolesterolümüzü, kilomuzu ayarlamada bile önemli işlevler üstlenen, vitamin üreten (B ve K vitamini), hazmı kolaylaştırıp güçlendiren ve daha pek çok alanda sağlığımıza neredeyse karşılıksız ama son derece önemli hizmeti bu dost bakteriler yani probiyotikler verir. Bu bakterileri dışardan daha fazla kazanmak, sayılarını mümkün olduğu kadar çoğaltmak çok önemlidir. Çünkü bağırsaklar vücudumuzdaki ikinci beynimizdir. Ve beynimizden çok daha fazla mutluluk hormonu salgılar. Bağırsak sağlığımız mutluluğumuzla doğru orantılıdır. Sağlıklı bağırsaklar, sağlıklı bir vücut ve mutluluk için Evde mayalanmış yoğurt, Probiyotikli yoğurt, Kefir, Ayran, Peynir, Boza, Tarhana, Şalgam suyu ve ev yapımı Turşuları sofranızdan eksik etmeyin.


Prebiyotikler ise bu dost bakterilerin besin kaynağıdır. Bağırsaklarımızın dost bildiği besinlerdir. Bağırsak fonksiyonlarını düzenler, hazmı kolaylaştırırlar. Bağırsaklardaki dost bakteriler yani probiyotiklerin yeteri miktarda çoğalması için bol bol prebiyotik besinler tüketilmelidir.
Bunların başında; Pırasa, Yer elması, Bamya, Enginar, Kereviz, Domates, Soğan, Sarımsak, Kuşkonmaz, Kuru fasulye, Mercimek, Bezelye, Nohut, Tam buğday, Yulaf, Kara buğday, Arpa, Kepekli pirinç, Ceviz, Badem, Fındık, Keten tohumu, Muz, Üzüm, Çilek, Elma, Zeytin gelmektedir.

BESLENME VE DİYET UZMANI
UZM. DYT. KÜBRA KOÇ ALİOĞLU

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.