Çocuklarda işitme kaybı 

Çocuklarda işitme kaybı 

Okul başarısızlıklarının en önemli faktörü işitme problemleri…

Gelişme çağındaki çocukların en çok sosyalleştiği ortamlar okullardır. Eğer çocukta işitme kaybı varsa kendini çevresinden soyutlamakta, akademik başarısı düşmekte ve içine kapanmaktadır. Bu durum çocuğun tüm hayatını etkileyebilecek sorunlara yol açabilir. Zamanında yapılan işitme taraması ile çocukların eğitim ve sosyal hayatta yaşayacağı zorluklar önlenebilir.

Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Abdülkadir Özgür ‘Okul çağındaki çocuklarda işitme taramasının önemi’ hakkında önemli bilgiler paylaştı ve dikkat edilmesi gerekenler konusunda uyardı. 

Çocuklarda işitme kaybı sık görülür mü?

Yeni doğan her bin bebeğin dördü ciddi işitme kaybı ile doğmaktadır. Çocuklar okul çağına geldiğinde ise hafif işitme kayıplarını da eklediğimizde her 10 çocuktan birinde işitme kaybı görülebilmektedir. Bu yüksek oran nedeniyle çocukların işitme değerlendirilmesi önemlidir. Ülkemizde yeni doğan döneminde ve okul çağına başladığında çocuklara işitme taraması yapılmaktadır. Ama bu taramalar bazen işitme kaybının fark edilmesi için yeterli olmamaktadır. İşitme kaybı her zaman oluşabilir ve ailelerin bu konuda uyanık olması ve işitme kaybı şüphesi olan çocukların erken tanısının konulması önemlidir.  

Hangi durumlarda işitme kaybından şüphelenilmeli?

Okul çağında ki çocuklarda en sık karşılaştığımız belirti akademik başarıda düşmedir. Çocuğun sınıfta derse olan ilgisinin azalması, arkadaşları ile olan iletişiminin zayıflaması önemli belirtilerdir. Bu konuda öğretmen ile yakın işbirliği önemlidir. Öğretmenlerin bu konudaki uyarıları mutlaka dikkate alınmalıdır. Toplumumuzda maalesef “Çocuk konuşabiliyor ise mutlaka duyuyordur” diye yanlış bir inanış var. Elbette ki konuşma bizim için işitme için önemli bir veridir. Ama konuşmanın gelişiminden sonrada işitme kaybı gelişmiş olabilir veya çocuğun konuşmasının bozmayacak kadar hafif f işitme kaybı olabilir.

İşitme kaybı tanısı nasıl konulur?  

İşitme kaybı tabısı odyoloji merkezilerinde yapılan testler ile konulmaktadır. Okul çağı çocuklarında genellikle güvenilir cevaplar verdiklerinden saf ses odyometri dediğimiz kulaklık ile verdiğimiz sesin çocuk tarafından duyduğunun doğrulanması ile yapılan test yeterli olmaktadır. Fakat şüpheli durumlarda daha ileri testlerde yapılmaktadır.

İşitme kaybı nasıl tedavi edilir?

İşitme kaybında öncelikle işitme kaybına neden olan durum tespit edilmelidir. Kulak iltihabı, kulakta sıvı toplanması, kulak zarının delinmesi gibi durumlarda hastalık tedavi edilerek işitme düzeltilebilir. Fakat işitme kaybı işitme sinirindeki bir sorun nedeni ile oluşmuş ise sinirdeki hasarı düzeltemediğimizden işitme cihazı, biyonik kulak gibi yöntemler ile çocuğun işitme kaybı rehabilite edilmektedir. 

Son olarak; çocukların okula başlama süreci ile birlikte işitme kontrollerini yaptırılması akademik başarıları ve sosyal ilişkileri açısından son derece önemli olacağından ebeveynlerin bu konuya öncelik vermesi gerekli tetkikleri yaptırması gerekmektedir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.