Osteoporotik kalça kırıklarını önlemek için bu tavsiyelere dikkat!
Özellikle ileri yaştaki kadınlarda ev içi düşmelerle meydana gelen “osteoporotik kalça kırıkları” kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülüyor. Ülkemizde kalça kırıkları görülme sıklığında son 20 yılda belirgin artış olduğuna dikkat çeken uzmanlar, kadınlarda 40 yaşından sonra kemik dokusunda azalmalar başladığını vurgulayarak yeterli kalsiyum alımı,yeterli D vitamini alımı, yeterli protein alımına özen gösterilmesini ve düzenli fiziksel aktivite yapılmasını öneriyor. Kalça kırıklarını önleme adına özellikle gece ev içi aydınlatmalara dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, ayağın takılıp düşmesine sebep olacak eşya ya da engebelerin de ortadan kaldırılması gerektiğini kaydetti.
Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, osteoporotik kalça kırığı hakkında değerlendirmede bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, özellikle ileri yaştaki kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülen ev içi basit düşmelerle meydana gelen kalça kırıklarının “osteoporotik kalça kırıkları” olarak isimlendirildiğini söyledi. Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Osteoporotik kalça kırıkları kişinin beklenen yaşam süresini %20 kısaltmakta, sağ kalan hastalarda ise % 20-50 arasında sakatlıkla sonuçlanmaktadır.” dedi.
Osteoporoza bağlı olarak en sık omurga ve kalça kırığı görülüyor
Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, osteoporozun, “kemik kitlesinde ve minerallerinde azalma ile kemiğin mikro mimari yapısında bozulma sonucu kemik kırılganlığında artış ile karakterize bir iskelet sistemi” hastalığı olduğunu söyledi. Osteoporozun tespit edilip tedavi edilmesinin hem halk sağlığı adına hem de ekonomik açıdan önemli bir adım olduğunu kaydeden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, osteoporoza bağlı en sık omurga ve kalça kırıkları görülürken; bu kırıkları azalan sırayla el bileği ve omuz kırıklarının takip ettiğini söyledi.
Yaşlanmayla osteoporoz görülme riski artar
Yaş arttıkça osteoporoz ve osteoporoza bağlı kırık riskinin arttığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “80 yaş üzerindeki kadınlarda yüzde 50 oranında osteoporoz görülmektedir. Osteoporoz kalça kırığı için önemli bir risk faktörüdür. Farklı yaş grupları değerlendirildiğinde osteoporoz sıklığı %8-38 arasındadır. Yaşa bağlı olarak kemik mineral dansitesi ve kemik yoğunluğu azalan hastalarda düşmeye de eğilim artınca kalça kırığı oluşma riski artmaktadır.” uyarısında bulundu.
Yaşlı hastalarda yatakta geçirilen süre riskleri artırıyor
Kalça kırığı geliştikten sonra yapılması gerekenlere de değinen Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, hasta ve yakınlarına tavsiyelerde de bulundu. Kalça kırığı geliştikten sonra hastanın ameliyat edilme süresinin de önemli olduğunu vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Özellikle yaşlı hastaların yatakta geçirdikleri süre arttıkça hastada gelişebilecek tıbbı riskler de artmaktadır. Hastada var olan ameliyat öncesi tıbbı durumların hızlıca düzeltilip hastanın erkenden ameliyat edilip hareketlendirilmesi önerilmektedir. Çoğu hastada var olan ek hastalıkların da etkisiyle sıvı ve elektrolit bozukluğu ve deliryum gibi tablolar görülebilir.” diye konuştu.
Azalan aktivite ve düşme riski
Koronavirüs önlemleri içinde özellikle yaşlıların zamanının çoğunu ev içinde geçirdiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Yirminci yüzyılın sonlarında, Avrupa’da ve Amerika’da osteoporotik kalça kırığı görülme sıklığında, giderek azalan fiziksel aktivite ve artan düşme riski nedeniyle artış bildirilmiştir. Ülkemizde de kalça kırıkları görülme sıklığında son 20 yılda belirgin artış olmuştur.” dedi.
Osteoporozdan korunmak için bu tavsiyelere dikkat!
Osteoporozdan korunmak için bireysel olarak alınabilecek önlemlere de işaret eden Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, “Kadınlarda 40 yaşından sonra, erkeklerde 50 yaşından sonra kemik dokusunda azalmalar başlamaktadır. Özellikle bu yaş gurubundaki kişiler yeterli kalsiyum alımı (1200 mg), yeterli D vitamini alımı (800-1000 IU), yeterli protein alımı (80-100 gr günlük) , düzenli fiziksel aktivite yapılması, aşırı zayıf ya da şişman bir vücut şeklinde olmamak, günlük 10-15 dk el ve ayakları direk güneş ışığında tutmak, sigara ve alkolden uzak kalarak kendilerini osteoporoz ve etkilerinden korumuş olacaklardır.”diye konuştu.
Özellikle gece ev içi aydınlatmaya dikkat edilmeli
Kalça kırığından korunmak için alınması gereken önlemlere de işaret eden NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Ortopedi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Numan Duman, sözlerini şöyle tamamladı:
“Kalça kırıklarını önleme adına özellikle gece ev içi aydınlatmalara dikkat edilmeli, ayağın takılıp düşmesine sebep olacak eşya ya da engebeler ortadan kaldırılmalıdır. 65 yaşın üstündeki kadınlar, 70 yaşın üzerindeki erkekler osteoporoz tanısı açısından ortopedi, fizik tedavi ve iç hastalıkları bölümünün takibinde olmalı kırık gelişmeden osteoporoz tedavi edilmelidir.”