GEBELİK ÖNCESİ BESLENME VE VİTAMİN DESTEĞİ
Bebek fikri zihnimize düşerken sevgi ve fedakarlığı da beraberinde getirir. Anne bebeği için en iyisini yapmak ister. İşte tam bu noktada ben de en başta anne ve sonra tüm aileye destek olmak için gebelik öncesinden başlayarak tüm süreç için faydalı olacak bilgileri sizlerle paylaşacağım.
DR. SELCEN ERDOĞAN
*** Folik asit; Gebelik sürecinde doku sentezi arttığı için sadece besinler ile alınan folat yeterli gelmez. Fetüs’ün beyin ve omurilik gelişiminin sorunsuz bir şekilde tamamlanması için gebelik öncesi 4-6 haftadan başlayıp gebelik sürecindeki 12 hafta folik asit desteği alınmalı.
*** D vitamini; Bağırsaklardan Kalsiyum emilimini arttırarak kemik ve kas gelişimine katkıda bulunur. Sadece besinlerle değil güneş enerjisiylede vücudumuz D vitamini salgılar. Gebeliğin 12. haftasıyla beraber takviye D vitamini kullanılmalıdır.
*** Omega 3; Fetus’ un gelişimsel sürecinde beyin ve göz gelişimi için gerekli olan omega 3 en çok balık besininde bulunur. Gebelik sürecinde somon ve hamsi gibi civa seviyesi yüksek olmayan (dip balığı dışında) balıklar tüketilmeli. Balık tüketimi olmayan gebeler omega 3 desteği (balık gövdesinden üretilen) kullanmalıdır.
***Demir eksikliği; Gebelik sürecindeki anemi genellikle demir eksikliğine bağlıdır. Annenin kan hacmindeki artış ve bebeğin ihtiyacından dolayı demire olan gereksinim artar. Sadece beslenme ile bu ihtiyaç karşılanamaz. Gebeliğin 16. haftasıyla beraber başlanan demir preparatlarına gebelik sonlandıktan sonraki 12. haftaya kadar devam edilir. C vitamini içeren gıdalarla alınan demirin vücuttaki emilimi daha yüksek olur.
Gebelik öncesi ve sürecinizi Aile Hekiminizle paylaşıp destek almayı ihmal etmeyin.
KORUYUCU SAĞLIK HİZMETLERİ HAYATINIZI KOLAYLAŞTIRIR.
GEBELİK ÖNCESİ BESLENME VE VİTAMİN DESTEĞİ