Bebeklerde Şaşılık

22.11.2024
49
Bebeklerde Şaşılık

Şaşılığı olan her bebeğin mutlaka göz doktoruna götürülmesi gerekir

 

Türkiye’de 1928 yılında kurulan ülkemizin en köklü derneklerinden, Türk göz doktorlarını temsil eden Türk Oftalmoloji Derneği 58. Ulusal Kongresi 20-24 Kasım 2024 tarihleri arasında Türk Oftalmoloji Derneği Çukurova Şubesi katkılarıyla Antalya’da düzenleniyor. 

 

Kongre kapsamında göz hastalıkları ve tedavi yöntemleri ile ilgili hem bilimsel seminerler düzenleniyor hem de bilinçlendirmeye dayalı çalışmalar yapılıyor. TOD Pediyatrik Oftalmoloji ve Şaşılık Birim Sekreteri Prof.Dr. Aysel Pelit doğumsal şaşılık ile ilgili halk arasında doğru bilinen yanlışlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. 

Pediyatrik Oftalmoloji ve Şaşılık Birim Sekreteri  Prof.Dr. Aysel Pelit doğumsal şaşılık ile ilgili halk arasında doğru bilinen yanlışlarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Halk arasındaki “yenidoğan döneminde bebekler görmez” inanışının yanlış olduğunu, yeni doğmuş bebeğin çevresel (yan) görüşüyle yanındaki bir şeyi görebileceğini ve birkaç hafta içinde önündeki bir nesneye odaklanmaya başlayabileceğini belirten Pelit şöyle konuştu: “Görme duyusu beynin, gözlerin fiziksel gelişimiyle ve öğrenmeyle 10-12 yaşına kadar gelişiyor. Her aşaması aynı hızda olmayan bu gelişim döneminin ilk 6 ayı en hızlı gelişimin olduğu dönem ve ardından 3 yaşa kadar göz yapısı ve görme duyusu çok hızlı gelişmeye devam ediyor. Bu dönem çocuğun konuşamadığı ve kendini ifade edemediği bir dönem olduğundan gözle ilgili problemlerde bebeklerde uygulanan muayene yöntemleriyle göz kontrolü yapılarak tanı konulabilmekte ve tedavi edilebilmektedir. Bu dönem hem hızlı gelişimin hem de problemlerin sık görüldüğü bir dönem. Anne ve babalarda ‘Çocuk kendini zaten ifade edemiyor doktora götürsek nasıl bir faydası olacak’ gibi yanlış inanış var. Oysa göz hekimleri olarak her aşamada çocukların göz muayenesini yaparak kırma kusurlarını tespit edebiliyoruz ve tanı koyabiliyoruz.”

Bebeklerde şaşılık zamanla geçer bilgisi doğru değil

Şaşılığı olan bebek çok küçük olduğu için ve şaşılık zamanla geçebileceğinden bebek doktora götürülmez, büyümesi beklenir düşüncesinin yanlış olduğunun altını çizen Prof.Dr. Aysel Pelit  bebeklik döneminde şaşılığın erken tanı ve tedavi edilmesinin önemli olduğunu özellikle vurguladı. Ayrıca bebekteki beyin hastalıklarının, katarakt veya retinoblastom gibi göz içi tümörlerinin ilk bulgularının şaşılık olabileceğini  bu nedenle şaşılığı olan her bebeğin mutlaka göz hekimine muayene için götürülmesi gerektiğini paylaştı.

 

Şaşılık ameliyatı için okul çağına kadar beklemeyin

Bir başka yanlış bilginin çocuklarda şaşılık ameliyatı için okul çağına kadar beklemek gerekir düşüncesi olduğunun altını çizen Pelit, bu konu ile ilgili doğru bilgiyi şöyle aktardı. “Şaşılığı olan çocuklarda erken yaşta tedaviye başlanmalıdır. Tedavi okul çağına kadar ertelenirse, tedavisi çok zor olan ciddi kalıcı görmede azalma (göz tembelliği) durumu ve derinlik algısının gelişememesi gerçekleşecektir. Erken tedavi yapılan bebekte tembellik önlenebilir ve hastaya iki gözünü kullanabileceği bir bakış açısı sağlanarak hayatına normal birey olarak devam edebilme şansı verilir. Dolayısıyla erken teşhis ve tedavi, görme gelişiminin normal bir şekilde ilerlemesi için büyük önem taşır. Ayrıca kayması olan çocuğun psikolojik durumu da kötü yönde etkilenecektir.”

 

Gözlük takmak gözlük numaralarında bir artışa neden olmaz

Halk arasında doğru olduğu düşünülen diğer bir yanlış bilginin, gözünde kayması olan çocuğa gözlük verildiğinde gözlük takmanın gözlük numaralarında hızlı artışa neden olduğunun sanılması olduğunu söyleyen Prof.Dr. Aysel Pelit bu konu ile ilgili doğru bilgiyi şöyle ifade etti: “Gözlük takmak gözlük numaralarında bir artışa neden olmaz, aksine göz tembelliğini önleyerek ve bazı hastalarda kaymayı düzelterek bebeğe daha iyi görüş sağlayacaktır.”

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.