Prostat Büyümesi ve Doğal Tedaviler
Ortalama yaşam süresinin uzamasıyla birlikte erkeklerde yaşam konforunu bozan ve ciddiye alınması gereken prostat rahatsızlığı önceden önlenebilir mi yoksa her vakada ameliyat mı gerekir, önceden alınması gereken önlemler neler olabilir… Uzm. Dr. Ender Saraç ve Memorial Şişli Hastanesi Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Oğuz Acar konuyla ilgili önemli bilgiler paylaştılar.
Prostatın doğrudan cinsellikle ilgili olduğu sanılan bir organ olduğunu ve toplumda neredeyse tabu kabul edildiğini belirten Prof. Dr. Oğuz Acar, “İnsanlar cinsellikle ilgili problem yaşayacaklarını düşündükleri için, prostat problemi yaşıyor olsalar bile tedaviden uzak duruyorlar. Oysa prostat tedavisi cinselliği bozmaz” dedi.
“Doğru teşhis için mutlaka doktorunuza danışmalısınız”
Prostat hakkında bilgiler veren Acar, “Prostat hastalıklarında PSA dediğimiz bir tetkik yapılır. PSA tetkiki çeşitli prostat hastalıklarında yükselen bir değerdir ki en önemlisi de prostat kanseridir. Biz kanda PSA değerine bakarız. PSA’da kana karışan kısım yükselirse, orada bir sorun vardır. Prostat iltihabı da PSA yüksekliğine yol açar. İyi huylu prostat büyümesinde de PSA yükselir. Burada doğru teşhis için doktorunuza danışmalısınız” dedi.
Herkeste prostatın büyüdüğünü vurgulayan Acar, “Ergenlik çağında 1-2 gramdan, 10-15 grama yükselir. Sonra da vücuttaki erkeklik hormonlarının etkisiyle, androjenlerin etkisiyle büyüme gerçekleşir. Yaklaşık olarak 50-60 yaşından sonra semptom veren, bir tedaviye ihtiyacı olacak erkeklerin oranı yüzde 25’dir. Bunların da beşte birinde zaman içinde ameliyat ihtiyacı olacak kadar büyüme gerçekleşir. 60-70 yaş arasında ise bu oran yüzde 50’ye yükselir” dedi.
“Prostat büyümesi geciktirilebilir”
Uzm. Dr. Ender Saraç ise şu tavsiyelerde bulundu: “Prostata soğuk iyi gelmez. Prostatın en sevmediği şey üşümektir. Hijyenik olmayan, sağlıksız ve çok eşli bir cinsel yaşam da prostatı yoran bir şeydir. Kabızlık da iyi gelmez. Belli bir yaştan sonra suyu kesmeyin. Vücudu susuz bırakmayın, asitli ve şekerli içecekler molekül yapısından dolayı idrarı çok artırır, bunlardan uzak durun” dedi.
Prostattaki büyümenin geciktirilmesine vurgu yapan Saraç “Hem cinsel fonksiyonların sağlıklı olması hem de prostatın büyümesinin yavaşlatılması, hatta bazı araştırmalarda geriletilmesi de söz konusu. Örneğin Pygeum (Afrika eriği) prostatın büyümesinin yavaşlatılmasında önemli. Pygeum yani Afrika eriği ağacının kabuklarından elde edilen bir ekstre var. Fransa’da çok kullanılmış, Avrupa’da yaygınlaşmış ve ABD’de de yakın zamanda kullanılmaya başlanmış. İçinde BETA-SITOSTEROL gibi önemli bir madde var. Bunlar vücutta mikropsuz iltihaba karşı savaşıyor ve testesteron üretimini dengeliyor. Prostatın küçülmesine yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalarda idrar akışında %23 oranında iyileşme, idrar kalıntılarında %24 ve gece idrara çıkmalarda %19 oranında iyileşme görülmüş” dedi.
“Pygeum ve saw palmetto (bodur palmiye) rahatsızlığın giderilmesinde destek oluyor”
Uzm. Dr. Ender Saraç, “Pygeum ile birlikte süs bitkisi olarak kullanılan saw palmetto (bodur palmiye) de bu tür şikayetlerde kullanılıyor. Yaşlı Kızılderili reisler meyvelerini yiyor ve yapraklarını çiğniyorlarmış. Bodur palmiye bitkisi, anti enflamatuvar yani mikropsuz iltihap dediğimiz enflamasyonda etki yapıyor. Böylelikle idrardaki o yanma, sızı etkisi azalıyor. Aynı zamanda saw palmetto immün sistemi güçlendiriyor. İdrar yolu enfeksiyonunu azaltıcı bir etkisi de var. Bir avantajı da saçların çıkmasına ve güçlenmesine de yardımcı oluyor. Saç dökülmesi için de faydalı” dedi.
Avrupa Üroloji Birliği’nin kabul ettiği bu bitkilerden en çok kullanılan ve bu birliktelik içerisinde preparat olarak da bizlere sunulmuş olan kapsüllerden alınabileceğini söyleyen Prof. Dr. Oğuz Acar, “Bu bitkisel preparatların içinde en yüksek oranda BETA-SITOSTEROL bulunanlar bunlar. Kimyasal formülüne baktığınız zaman bu beta stesterollerin birebir testesteronun aynısı gibi bir görüntüsü var. Ancak prostatı büyütmez” dedi.
“3’lü etki bir arada”
Saw palmetto, (bodur palmiye) bitkisinden elde edilen ekstre, Pygeum ve çiğ kabak çekirdeği bir araya geldiğinde bu kombinasyonun çok etkili olduğunu söyleyen Saraç, “Menünüze sarımsak, domates, karpuz, ısırgan çayını eklerseniz ve belirli bir yaşta sağlıklı, hijyenik ortamda üretilmiş, ruhsatlı preparatlardan yararlanmaya başlarsanız prostatın büyümesi ve erken yaşlanmasını da yavaşlatacaktır. 40’lı yaşlardan itibaren, bunların kullanılmasıyla iyi huylu prostat büyümesiyle önüne geçebilir. Ancak bunları aktarlardan almak doğru olmaz. Doktor tavsiyesiyle etkisi ispatlanmış bitkisel destek ürünleri kullanılmalı” dedi.