Emzirme dönemindeki kadınlar sorunla mücadele ediyor

Emzirme dönemindeki kadınlar sorunla mücadele ediyor

Süt sıtması ya da bilimsel adıyla mastit, emzirme döneminde en sık karşılaşılan sorunlardan biri olarak öne çıkıyor. Acı veren bir göğüs iltihabı olan süt sıtması; ağrı, ateş ve kızarıklık gibi durumlarla emzirme dönemlerini kabusa çevirebiliyor. Kadınların yüzde 20’sinin doğumun ardından ilk 2 ay içerisinde mastit geçirdiğini belirten Mamajoo’dan Ebe Kübra Kulalar, göğüslerdeki tıkanıklığı önlemek için emzirme yapılmayan dönemlerde mutlaka sütün sağılması gerektiğini belirtti.

 

Doğum sonrası emzirmeye bağlı olarak yaşanan doku iltihaplanması mastit; genel olarak tek göğüste, ani bir şekilde ortaya çıkıyor. Göğüs kanalının tıkanması ya da bakterilerin meme ucundan vücuda girmesi ile gerçekleşen enfeksiyon; süt birikimi, göğüs ucundaki çatlaklar, cilt florasındaki ya da bebeğin ağzındaki bakterilerin dokunun içine nüfuz etmesiyle de oluşabiliyor. Çoğunlukla mastitin, emziren annelerde süt akışının sağlanması ile birlikte iyileştiğine dikkat çeken Mamajoo’dan Ebe Kübra Kulalar, mastit olmamak alınacak önlemleri paylaştı.

“Sık sık emzirme yapılamıyorsa kademeli elektronik göğüs pompalarından faydalanılmalı” Mastit olmamak için ilk kuralın sık sık emzirme ile göğüsün boşaltılması olduğunu söyleyen Ebe Kübra Kulalar, “Mastit, çoğunlukla göğüste süt birikmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır.

Bu nedenle, özellikle ilk haftalarda bebeği sık sık emzirerek göğüsün boşaltılmasını sağlamak çok önemlidir. Çünkü doğumdan sonra göğüs birden süt ile dolar. Anne eğer buna hazırlıklı değilse ya da bunun normal bir süreç olduğunu bilmiyorsa, panik yaşar. Bu noktada, bebek emerken yuvarlak hareketlerle masaj yapmak süt akışını kolaylaştıracağı gibi tıkanıkların da açılmasını sağlar. Bebeğin kavrama güçlüğü varsa ya da anne çalıştığı için sık sık emzirme yapılamıyorsa mutlaka kademeli göğüs pompa makinelerinden faydalanmak gerekir. Bu makineler ile sütü sağmak ve göğüsü rahatlatmak mastitin önüne geçecektir” diye konuştu.

“Göğüs hijyenini sağlamaya yardımcı ürünler kullanılmalı”

Emzirme döneminde sürekli olarak göğüsün nemli ve bakterilere açık bir alan olduğunu belirten Kübra Kulalar, “Bu dönemde hijyen daha da önem taşıyor. Emzirme yapılmayan durumlarda iç çamaşırlara ultra emici göğüs pedleri koymak gerekiyor. Bu pedler, anne göğsünü hijyenik olarak korurken, kıyafetlere süt sızmasının da önüne geçiyor. Ayrıca, nem oluşumunu da engelleyen pedler, mastit oluşumunu engellemede önemli bir rol oynuyor. Bunun yanı sıra, göğüs ucu koruyucular ve göğüs kalkanları da mutlaka kullanılması gereken ürünler arasında yer alıyor. Özellikle mastit olunduğunda hassas veya çatlamış göğüs uçlarını koruyan göğüs ucu koruyucuları, emzirmeyi bırakmayıp göğüs ucu sorunları geçtiğinde ise bebeği kolayca emzirmeye yardımcı oluyor. Göğüs kalkanları da, iç çamaşırın içine konularak sorunlu göğüs uçlarını sürtünmeden koruyor. Hava dolaşımı sayesinde acıyan veya çatlamış göğüs uçlarının hızlıca iyileşmesini sağlayan göğüs kalkanları, hijyenin sağlanmasına da
yardımcı oluyor” ifadelerini kullandı.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.