Bebeklerin Ruh Sağlığı

Bebeklerin Ruh Sağlığı

Bebek ruh sağlığı, doğumdan beş yaşına kadar küçük çocukların ruh sağlığını ifade eder. Bebek ruh sağlığını anlamak, küçük çocukların ve ailelerin zihinsel sağlık sorunlarını önlemek ve tedavi etmek için çok önemlidir.

Aileler, bebeklerin ruh sağlığı ile sosyal ve duygusal gelişimlerinde merkezi bir rol oynar. Bebeğin bakımını üstlenen kişi ile erken deneyimler, gelişmekte olan beyindeki bağlantıları şekillendirir ve bir çocuğun yaşam boyu gelişimi için bir temel oluşturur. Aşağıda bebek ruh sağlığı hakkında bazı bilgilerden bahsedeceğim:

Bebekler ve küçük çocuklar, duyguları deneyimlemelerine, düzenlemelerine ve ifade etmelerine yardımcı olmaları için yetişkinlere güvenirler.
* Bakım verenler duyguları biçimlendiriyor – bebekler sünger gibidir ve yaptığımız, söylediğimiz veya ifade ettiğimiz her şeyi anlarlar! Bu, kendinize iyi bakmanın ve kendi büyük duygularınızı yönetmenin çok önemli olduğu anlamına gelir!
* Küçük bebekler, gülümsemelerine veya ağlamalarına cevap vermek ve üzüldüklerinde veya korktuklarında onları rahatlatmak için ebeveynlerine ihtiyaç duyar.
* Bebekler genellikle dünyalarında rutin ve tutarlılık olduğunda daha sakin hissederler.
* Küçük çocuğunuzun sosyal ve duygusal gelişimini kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler arasında çocuğunuzun duygularını isimlendirmek, yönlendirmek/dikkatini doğru yönlendirmek ve yatıştırmak yer alır. Yeni yürümeye başlayan çocuklar için, duygularını öğrenmesine yardımcı olmak için bir duygu sözlüğü yapabilirsiniz.

Bebekler doğal olarak çevrelerini keşfetmek ve bunlara hakim olmak isterler; bu keşifleri onların zihinsel sağlığını destekler.
* Keşfi farklı uyarıcı oyuncaklarla teşvik edin – ama çok fazla değil! Araştırmalar, daha az oyuncağın dikkati artırdığını ve bilişsel gelişimi iyileştirdiğini gösteriyor.
* Oyun sırasında her türlü harekete (kapma, işaret etme, zıplama, itme, istifleme, yükselme, çekme) teşvik edin.
* Farklı renk, doku, tat ve kokulara sahip yiyecekler verebilirsiniz – çocuğunuzun yeni unsurları deneyen bir bilim insanıymış gibi yiyecekleri keşfetmesine izin verin.

Yakın, güvenli ilişkiler oldukça kritik ve önemlidir.

* Bağlanma, bebek ve bakımvereni etkileşime girdikçe gelişen duygusal bağı tanımlar.
* Bebekler, bakımverenin güvenlik ve tutarlılık sağladığına güvenmeyi öğrenir ve bu güven sağlıklı gelişimi kolaylaştırır.
* Sağlıklı bir bağlanmayı kolaylaştırmak için yapabileceğiniz bazı şeyler arasında bebeğinizin fiziksel ihtiyaçlarına yanıt vermek, bol bol sevgi ve rahatlık vermek, bebeğinizle konuşmak, fiziksel dokunuşlar kullanmak ve kendi sağlığınıza ve iyiliğinize
dikkat etmek yer alır.

Mizacın davranış üzerinde etkisi vardır.

* Bebekler kendi kişilikleri ve mizaçlarıyla doğarlar.
* Mizaç biyolojik temellidir, zaman içinde sabit kalır ve çocuğun diğer insanlara ve çevreye tepkisini etkiler.
* Ebeveynlerin davranışları ile çocuğun mizacı arasında bir uyum iyiliği olduğunda en iyi sonuçlar ortaya çıkar. Örneğin, yavaş ısınan bir çocuk, ana babanın gerekli olan unsuru yavaş, sakin ve tekrar tekrar sunmasından fayda sağlayacaktır.

Kültür, bebek ruh sağlığının her yönünü etkiler.

* Kültür, çocuk yetiştirme uygulamalarına, aile rollerine, destek ve stres faktörlerine ilişkin algılara, gelişim hakkındaki görüşlere ve duygusal ifadeye yansır.
* Erken çocukluk dönemi bakımveren ebeveynlerin, bir ailenin belirli duygulara ve davranışlara atfettiği anlamı anlamaları önemlidir.
* Çok küçük çocuklar, el sallamak gibi kültürel olarak kabul edilebilir davranışları çevrelerinden öğrenirler.

Psikolojik ve Pedagojik Yardım Hizmetleri

Tüm aileler, akıl sağlığını ve sosyal duygusal zindeliği teşvik eden hizmetlerden yararlanabilir. Bu hizmetler, ebeverynlere bebeklerin gelişimi ve ruh sağlığının en iyi nasıl kolaylaştırılacağı ve teşvik edileceği hakkında bilgi verir; örneğin olumlu davranış destek stratejilerini öğreterek, tipik bebek gelişimini anlama ve ebeveyn-bebek ilişkisini destekler. Herhangi bir uyarı işareti varsa (ör. Tutulmak istememe, yeme ve uyku güçlüğü, sık saldırganlık, aşırı hareketlilik vb.) gibi durumlarda özellikle bir uzman yardımına ihtiyaç duyulabilir. Bu gibi sinyalleri fark ettiğiniz zaman başvurmaktan çekinmeyin.

Psikolog & Aile Danışmanı
Büşra Nur Avcu

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.