Az su içmek çocuklarda konsantrasyon kaybına neden oluyor

Az su içmek çocuklarda konsantrasyon kaybına neden oluyor

Çocukların yetişkinlerde 2 kat daha fazla su içmesi gerekiyor

Yeni eğitim yılına adım attığımız bu dönemde, çocukların sağlıklı ve dengeli bir yaşam sürdürebilmesi için su tüketimi büyük bir önem taşıyor. Bu süreçte, 9-12 yaşındaki kız çocuklarının 2.1 litre, erkek çocuklarının 2.4 litre, 14-18 yaşındaki kız çocuklarının 2.3 litre, erkek çocuklarının ise 3.3 litre su içmesi gerektiğine dikkat çeken Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, çocukları su içmeye teşvik edecek önerilerde bulundu.

Okul saatlerinin uzunluğu, fiziksel aktivitelerin artışı ve gün boyu süren yoğun programlar, çocukların su ihtiyacını artırıyor. Yeterli su tüketimi, hem fiziksel hem de zihinsel performansın artırılmasına katkı sağlarken sağlığın korunmasında da kritik rol oynuyor. Çocukların ihtiyaç duydukları günlük su miktarının yetişkinlerin iki katı olduğunu belirten Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, çocuklarda su içmeyi alışkanlık haline getirecek öneriler paylaştı.

En güzel oyunla öğrenilir. Renkli “su içme takip kartonu" ile herkesin kaç litre su içtiğini işaretlemesi sağlanabilir
Suyun içine az miktarda yaz meyvesi eklemenin çocuklarda su içmeyi daha cazip hale getireceğini belirten Aktepe, su içmeyi alışkanlık haline getirmek için şu önerilerde bulundu: “Çocukların su tüketimini teşvik etmek için, doğal mineralli ve kaynak sularının önemini hem evde hem de okulda sürekli vurgulamak gerekir. Bu konuda, çocukların yanında su içmek onları olumlu şekilde etkileyecek ve alışkanlık kazanmalarını destekleyecektir. Çünkü çocuklar ebeveynlerinin davranışlarını taklit etme eğilimindedir. Örneğin sabah evden çıkmadan tüm aile bireyleri bir bardak su içebilir; suluklarını ailece hazırlayıp çantalarına yerleştirebilirsiniz. Bunun yanı sıra; buzdolabına renkli "su içme takip kartonu" asarak herkesin akşam kaç litre
su içtiğini işaretlemesini sağlayabilirsiniz. Ebeveynlerin renkli karton ve yeni su kapları ile çocuklarıyla birlikte hazırlık yapmaları da, su içmeyi bir oyun haline getirerek çocukların bu alışkanlığı eğlenceli bir şekilde kazanmalarını sağlayabilir. Ayrıca, çocuklara doğal kaynaklardan gelen, mineraller açısından zengin, kaliteli suyun vücut üzerindeki olumlu etkilerini eğlenceli biçimde anlatmak, en önemlisi onlara iyi bir örnek olmak, kalıcı bir etki yaratacaktır.”

“Yetersiz su tüketiminde konsantrasyon kaybı ve uyuklama gibi sorunlar yaşanabilir” Suyun çocuklar için temel besin öğeleri arasında yer aldığı ve sağlıklı bir gelişim için kritik bir rol oynadığını vurgulayan Diyetisyen Neslihan Öztürk Aktepe, “Çocukların vücut ısısının düzenlenmesi ve sıvı dengesinin korunması için günlük su ihtiyaçlarının karşılanması büyük önem taşıyor. Bu ihtiyaç, yaşa göre değişiklik gösterir ve yetişkinlerin neredeyse iki katı kadar olabilir. Örneğin, 4-8 yaş arasındaki çocukların günlük su ihtiyacı yaklaşık 1.4 litre, 9-13 yaş arası kızlarda 2.1 litre ve erkeklerde 2.4 litre, 14-18 yaş arası kızlarda 2.3 litre ve erkeklerde 3.3 litredir. Yeterli su tüketimi sağlanmadığında, çocuklarda ders başarısında azalma, konsantrasyon kaybı, uyuklama, bağırsak hareketlerinin yavaşlaması, metabolizma hızının düşmesi, uyku sorunları, fiziksel aktivite azalması ve gözyaşı üretiminin azalması gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca su tüketimi azaldıkça ileri düzeyde bilinç kaybı, böbrek yetmezliği ve
komaya kadar ciddi sağlık sorunları yaşanabilir” diye konuştu.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.