Bebek ve Çocuklarda Ateş

Bebek ve Çocuklarda Ateş

Ateş, vücut ısısının olması gereken değerlerin üzerine çıkması durumudur. İnsan vücudunun normal şartlardaki ısısı 36,5 C’dir. Bu değer bebeklerde ve küçüklerde 36,8 olabilir. Bir enfeksiyon, ödem, doku hasarı veya aşı gibi nedenlerle vücut ısısını düzenleyen termoregülatör merkezdeki dengenin bozulması sonucu ateş oluşur. Dolayısıyla ateşin temelinde yatan etmenin ne olduğunun mutlaka bir doktor tarafından tespit edilmesi gerekir.

Çocuklarda ateşe en çok neden olan hastalıkların başında viral enfeksiyonlar gelir. Bu hastalık grubunu idrar yolu enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonları, menenjit ve eklem doku hastalıklarının iltihabı takip eder. Bu hastalıklar haricinde ise bazen ateşin kaynağı bulunamayabilir ki bu durum ateşli hastalıkların %20sini oluşturur.

Ateş nasıl oluşur?

Vücuda giren enfeksiyon ajanlarının parçalanması ile oluşan birtakim maddeler, termoregülatuar merkez denilen ısı merkezini uyarır ve bu maddeler beyindeki ısıya hassas sinir hücrelerini etkiler. Bunun sonucunda da vücut ısısı artar.

Ateşin etkileri nelerdir?

Ateş ile birlikte huzursuzluk, ağlama, iştahsızlık, bulantı, baş ağrısı, kas ağrıları görülebilir. Sık ve hızlı nefes alma, kalp çarpıntısı, deride yer yer soğumalar ve beyazlaşmalar, üşüme, titreme, terleme görülebilir.

Ateşli çocuğa ilaç tedavisi dışında yapılması gerekenler :

Çocuk ve bebeklerde ateş görüldüğünde evde alınabilecek basit ve temel önlemler önemlidir. Ateşin tedavisi yanlızca ateş düşürücü ilaçlarla değil, aynı zamanda uygun yaklaşımlarla desteklenmelidir.

1- Ateşli çocuğun bulunduğu ortamın ısısı 21-22 C arasında tutulmalıdır.

2- Çocuğun üzerindeki fazla giysiler çıkartılarak az ve gevşek giysilerle çocuğun ısısının düşürülmesine yardımcı olunmalıdır.

3- Ateşli çocuğun kalori gereksinimi artar, bu nedenle aç kalmamasına dikkat ederek beslenmesi desteklenmeli, ancak beslenme için aşırı zorlanmamalıdır.

4- Ilık suyla (29-32 C) duş yaptırmak veya ıslak bezlerle vücut ateşini kontrol edip sık sık ölçüm yaparak ateşin seyri izlenmelidir.

5- Yüksek ateşte vücudun daha fazla sıvıya ihtiyaç duyması nedeniyle bol miktarda sıvı alması sağlanmalı, verilecek sıvının çok sıcak veya çok soğuk olmamasına dikkat etmelidir.

6- Doktorun tavsiye ettiği bir ateş düşürücü (antipiretik) kullanarak ateşi kontrol altında tutmak gereklidir .

Ne Zaman Doktora Gitmelidir?

Ateşi yükselen çocuklarda ve özellikle bebeklerde aşağıdaki belirtilerden bir veya birkaçı ateşe eşlik ediyorsa zaman kaybetmeden bir doktora gidilmelidir.

Ateş özellikle 2 yaş altındaki bebeklerde görülüyorsa, 0-3 aylık bebeklerde ateş çok ciddi bir durumdur ve acilen doktora başvurmak gerekir.

1- Ateş, bebek ve çocuklarda 40 C’nin üzerinde görülüyorsa ,

2- Bebek ve çocuklarda ağlama, inleme ve dokunulduğunda huzursuzlanma varsa ,

3- Ateşin yanında uyku eğilimi varsa,

4- Ciltte mor döküntüler oluşuyorsa,

5- Zor nefes alıp verme başlıyorsa,

6- Yutkunma güçlüğü çekiliyorsa,

7- Daha önce “havale” geçirmiş ise,

8- Devamlı kusma, ishal oluyorsa dikkatli olunmalıdır.

Doktor ne yapar?

Ateşli durumlarda biz hekimler öncelikle aileler ile konuşarak, ateşin ne zaman çıktığı, ne kadar süre ile tekrar ettiği ve kaç gün sürdüğü gibi bilgiler ile, çocuğun genel durumunu bildiren sorular sorarız. Bu arada, çocuğu gözlemleyerek genel durumunu anlamaya çalışırız ve fizik muayenesi ile birlikte ateşe neden olan hastalığı tespit etmeye çalışırız. Fizik muayenenin dışında laboratuvar tetkiklerinden yardım alınabilir. Tüm değerlendirmelerin ışığında ailelerimiz ile birlikte tedavi yöntemini seçeriz.

Acıbadem Bursa Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Sabahat Karakaşlılar

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.