Bebek Banyosu Nasıl Yapılır

Bebek Banyosu Nasıl Yapılır

Bebek banyosu anne babaların en çok merak ettiği ve endişe duydukları konulardan biridir. Bebek, üzerinde anne karnındayken cildini koruyan yağlı bir deri örtüsü ile doğar. Bebek, sezaryen sonrası kan ya da normal doğum sonrası annenin genital salgılarına bulaşık olarak doğabilir. Bu salgıların ve kanın bebekten uzaklaştırılması uygun olur böylece bebek ilk banyosunu da almış olur ki bu banyo genellikle bebek odasında tamamlanmış olur.

Bebeklerde eğer saçlar uzun ve kan ya da salgılara bulaşmamışsa şampuan kullanmak şart değildir. Kısa süreli ve az miktarda şampuan kullanılarak yapılacak bir banyo bebeğin üzerindekilerin temizlenmesi için yeterli olacaktır.

Genellikle haftada 3-4 kez banyo bebek için yeterlidir. Yaz aylarında daha sık yapılabileceği gibi kış aylarında haftada 1 bile olabilir. Bebeklerde erişkinlerde ter kokusuna neden olan salgı ve hormonlar aktif olmadığından uzun süre yıkanmasalar bile pis kokmayacaklardır. Gün içinde hangi saatte banyonun uygun olacağına ise deneyim ve gözlemlerinize göre düzenleyebilirsiniz. Bazı bebekleri banyo rahatlatırken bazı bebeklerin uykusunu açıp daha canlı olmalarına neden olabilir.

Göbek düşene kadar bebeğin su içinde uzun zaman geçireceği küvet banyosundan uzak durmak gerekir, su içinde fazla kalmak göbekte akıntılara, gevşemelere ve enfeksiyona zemin hazırlayabilir. Göbek düşene kadar en iyisi suyun bebeğin üzerinden akıp gideceği kısa süreli banyolardır. Bebek cildinde ilk günlerde pul pul dökülmeler soyulmalar normal kabul edilir çünkü 9 ay boyunca anne karnında su içinde duran bebeğinizin cildi yenilenmektedir.

Banyo sırasında gerekli olanlar;

•    Temiz su kaynağı (içme suyu olması şart değil ama suyunuzun temizliğinden emin değilseniz ya kaynatılmış ya da içme suyu kullanabilirsiniz) 
•    Bebek cildine uygun şampuan 
•    Lif ya da bebek süngeri 
•    Küvet, file, maşrapa, kova 

Banyo öncesi hazırlık;

•    Bebeği yıkayacağımız suyun sıcaklığını kontrol edin 
•    Banyo ve banyo sonrası bebeğin olacağı odanın sıcaklığını kontrol edin ve aynı sıcaklıkta kalmasını sağlayın. Hava akımları olmadığından emin olun.

Banyo;
•    Göbek düşmediyse uygun şekilde tutarak, mümkünse yardımcı olacak biriyle beraber,  göbek düştükten sonra bebek küveti üzerine takılan file üzerinde küvet banyosu şeklinde banyo yaptırabilirsiniz. Bebek şampuanlı iken kaydırmamaya çok dikkat etmek gerekiyor.
•    Banyo, bebeğin başının ve yüzünün temizlenmesi ile başlar, genelde en son bez bölgesinin de temizlenmesi ile biter. Bebek bezi, banyoda sürprizleri engellemek için son dakikaya kadar bebeğin üzerinde kalabilir.

Banyo sonrası;

•    Giydirmeden önce boyun, kasık, bez bölgesi ve koltukaltı gibi kıvrım yerlerinin çok iyi kurulandığından emin olun. 
•    Göbek düşmediyse göbek kordonunu mutlaka iyice kurutun ve bakımını yapın 
•    Banyo sonrası nemlendirici, losyon ve bebek yağı kullanmanız şart değil, eğer bebeğinizin derisi çok kuruysa belki alerjik olmayan bir ürün deneyebilirsiniz
•    Gözlerini, kulaklarını ve burnunu uygun şekilde temizleyin.

Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı, Uzm. Dr. Duygu Gür Ünal

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.