“Meme Kanseri Sanat Atölyesi” Hastaları Buluşturdu
Meme kanserinin tedavisinde hastanın moral ve motivasyonu, tıbbi tedaviler kadar önem taşıyor. Bu tedavi süresince sanatın iyileştirici gücünden faydalanarak; resim, heykel, seramik ve fotoğraf gibi görsel sanatlar ile ilgilenmek, hastanın hem bedenine hem de ruhuna iyi geliyor.
Memorial Sağlık Grubu, meme kanserinde sanatın iyileştirici gücüne dikkat çekmek ve meme kanseri hastaları ile birlikte resim yapmak için 11 Ekim Pazartesi günü saat 12.00-14.00 arasında Memorial Sanat Atölyesi’nde bir etkinlik düzenledi.
Memorial Sanat Atölyesi’ne, genç yaşlarda meme kanserine yakalanan, resim sanatına ilgisi olan ve bu zorlu dönemde resimden destek alan, meme kanseri tedavisi sürecini başarıyla atlatan hastalar katıldı.
Memorial Bahçelievler Hastanesi Meme Sağlığı Merkezi’nden Cerrahi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Fatih Aydoğan, sanatla ilgilenmenin meme kanseri tedavisindeki olumlu etkileri hakkında şu bilgileri verdi:
Meme kanserinin tedavisinde hastanın moral ve motivasyonu, tıbbi tedaviler kadar önem taşıyor. Hastanın stresten arınarak, dengeli bir yaşam sürmesi, dikkatini keyifli çalışma ve aktivitelere vermesi, kemoterapi ve diğer kanser tedavileri süresince olumlu sonuçlar veriyor. Biz de hastalarımıza tedavinin en zorlu aşamalarında bile yaşam sevinçlerini kaybetmemelerini ve kendilerini mutlu edecek, onları hayata bağlayacak hobilere ve sanata yönlenmelerini tavsiye ediyoruz. Çünkü yapılan bilimsel çalışmalara göre güzel sanatlarla ilgilenmek, stres hormonu seviyelerini düşürürken mutluluk hormonlarını artırıyor. Bununla birlikte fiziksel hareketlilik sağlayarak hastanın tedavi ve yaşam kalitesini yükseltiyor. Örneğin iç dünyamızı, duygularımızı ve hayallerimizi tuale yansıtmak, resim yapmak, renkleri özgürce kullanmak, fotoğraf çekmek, sergi gezmek ve kültür sanat aktivitelerine katılmak, hastalıkların tedavi sürecinde önemli katkı sağlıyor.
Onkoloji hastalarında tümörün tedavisine yönelik yapılan standart cerrahi, ilaç ve ışın tedavileri ile yetinmemek gerekiyor. Gelişen tedaviler ile hastalar artık daha uzun yaşıyor. Bununla birlikte hastaların ruhsal ve sosyal yönünü de göz önüne almak gerekiyor. Fiziksel, zihinsel ve sosyal aktiviteler yaşam kalitesini artırmasının yanı sıra hastalıkların tedavisinde de yardımcı rol oynuyor. Aynı zamanda tedaviye bağlı yan etkilerin de azalmasına katkısı bulunuyor. Hastalarda meme kanseri tedavisine bağlı birçok değişiklik oluyor. Meme kaybı, his kaybı, saç ve kaş dökülmesi, cilt değişiklikleri, kilo sorunları bunlardan bazıları olarak karşımıza çıkıyor. Bunların yanı sıra kendini bedenine yabancı hissetme, yalnızlık duygusu, anksiyete, çevreden soyutlama hisleri görülebiliyor. Sanat tedavisi kişiler arasındaki sorunları çözmeye, iletişim becerileri kazanmaya, anksiyete ve stresi azaltmaya, özgüven ve iç görü kazanmaya katkı sağlıyor. Bir başka deyişle kişi kendini daha değerli hissediyor. Yapılan bir araştırmada 8 haftalık sanat etkinliklerinin kaygı ve streste azalmanın yanı sıra beynin bazı bölgelerinde daha fazla kan akışını artırdığı da gösterilmiş.
“Pembe Umut” Sergisi Meme Kanseri Farkındalığı için Memorial Sanat Galerisi’nde…
Memorial Sağlık Grubu, 1-31 Ekim Meme Kanseri Farkındalık Ayı kapsamında meme kanseri tedavisinde hastaların motivasyonunu artırmak ve sanatın iyileştirici gücüne dikkat çekmek için hayata geçirdiği sanat atölyesinin yanı sıra “Pembe Umut” isimli karma sergiye kapılarını açtı.
Memorial Bahçelievler Sanat Galerisi’nde, Bahariye Sanat Galerisi işbirliği ile hazırlanan sergide; Atilla Atar, Benan Çokokumuş, Dagmar Göğdün, Dinçer Özçelik, Deniz Deniz, Ecevit Üresin, Gülseren Dalbudak, Hülya Küçükoğlu, Kristine Veisa, Melis Korkmaz, Mustafa Aslıer, Necmiye Özşengül, Neriman Oyman, Nur Ulubil, Orhan Umut, Perihan Ata, Perihan Sadıkoğlu, Saba Çağlar Güneyli, Sema Koç, Ümit Gezgin ve Vural Yıldırım isimli sanatçıların eserleri yer aldı.
Pembe obje ve çizimlerin yer aldığı yağlıboya tablolardan oluşan sergi, 2 Kasım Salı gününe kadar ziyaret edilebilecek.