HER 100 DOĞUMDAN 85’İNDE GÖRÜLÜYOR
Bebeklerin ağız ve çene yapıları doğumdan itibaren çeşitli sağlık sorunlarına yatkın olabilir. Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir, özellikle yenidoğan döneminde ağız içinde görülen kistler ve tümöral yapılar hakkında ebeveynleri bilgilendiriyor.
“Bebeklerde, doğumdan itibaren karşılaştığımız bazı ağız hastalıkları var ki, görülme sıklığı göz ardı edilebilecek kadar düşük değil. Ağız içinde, farklı görüntülerle ebeveynleri tedirgin eden, hiçbir sorun yaratmayacağı gibi, ciddi şikayetlere de sebep olabilecek birçok farklı hastalık görülebilir.” açıklamasında bulunan Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir sözlerine şöyle devam etti: “Genellikle çene kemiklerinin ve dişlerin gelişim döneminde oluşan bozukluklardan kaynaklanan bu hastalıklar, yenidoğanda bile karşımıza çıkabilir. Hem çene kemiklerinde hem de ağız içi yumuşak dokularda en sık karşılaştığımız ağız hastalıkları için ebeveynlerin farkındalığını arttırmak, ilerleyen dönemlerde yaşanabilecek ciddi problemlerin önüne geçebilmemiz için çok önemlidir. Üst çene ve damak bölgesinde inciye benzeyen, genellikle birden fazla sayıda oluşan kistik yapılar her 100 doğumdan 85’inde görülebilir. Bu oluşumlar, bebeklerde dişlerin gelişim sürecine bağlı olarak ortaya çıkar ve çoğunlukla şikayet yaratmadan kendiliğinden kaybolur. Çoğunlukla 1 mm ile 3 mm arasında değişen büyüklüklerde, beyazımsı renkte bu kistler, ilk 3 ayda tedavi gerektirmeksizin iyileşir. Ancak çocuk diş hekimi kontrolü ihmal edilmemelidir.”
Neumann Tümörü: İyi Huylu Ama Müdahale Gerektirir
Bununla birlikte, üst çene ön bölgesinde oluşabilen, diş etinden dışarı doğru sarkık ve şişkin bir yapı olarak kendini gösteren yenidoğan tümörleri hakkında da konuşan Dt. Nurgül Demir “(Neumann tümörü), bebeklerde beslenme ve nefes alıp verme sorunlarına yol açabilir. Bu iyi huylu tümörlerin tedavisi cerrahidir. Operasyon sonrası genellikle başka bir müdahaleye ihtiyaç duyulmaz ve iyileşme süreci sorunsuz ilerler.” dedi.
Erken Teşhis Hayati Öneme Sahip
Bebeklerde riskli durumlar yaratabilecek ağız hastalıkları daha nadir görülmesine rağmen erken teşhisin önemine vurgu yapan Demir “Ağız içindeki yumuşak doku veya kemik farklılıklarının doğru teşhisi ve zamanında tedavisi, komplikasyonların önlenmesi açısından büyük önem taşır. Bebeklerde ilk çocuk diş hekimi muayenesi, süt dişlerinin çıktığı 6-12 aylık dönemde yapılmalıdır. Ağız sağlığı rutinlerinin oturtulması ve erken çocukluk çağı çürüklerinin önlenmesi için ebeveynler bu kontrolleri ihmal etmemelidir. Ebeveynler, ağız içinde bulunan damak yüzeylerinin ve diş etlerinin sağlığı konusunda dikkatli olmalı, farklı bir durumla karşılaşıldığı takdirde hemen bir çocuk diş hekimine başvurmalıdır.” açıklamasında bulundu.
Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Dt. Nurgül Demir’deN Ebeveynlere Öneriler:
1.Bebeklerde, emzirme, biberon ile beslenme sırasında dikkatli olunmalı, ağız içinde beslenmeye engel olan bir durumun varlığında mutlaka bir çocuk diş hekimine danışılmalıdır.
2.Ağız içinde oluşabilecek kistler, çoğunlukla kemiklerin ve dişlerin gelişim süreçlerinden kaynaklanan bozukluklara bağlı oluşur ve tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileşir.
3.Kistler düz yüzeyli, beyazımsı renkte ve ortalama 1mm – 3 mm boyutlarında oluşur, iyileşme sürecinde çocuk diş hekimi takibi önemlidir.
4.Ağız içinde oluşan tümöral yapılar, iyi huylu olmasına rağmen, bebeklerde beslenme ve nefes alıp verme sırasında şikayetlere sebep olabilir, cerrahi olarak bölgenin temizlenmesi gerekir.
5.Bebeklerde, ağız içinde görülen sert ve yumuşak doku farklılıkları varlığında, vakit geçirmeden bir çocuk diş hekimine danışılmalı, agresif ilerleyebilen tümöral hastalıklar çok nadir görülmesine rağmen, erken tanı ve doğru zamanda yapılacak olan tedavi planlamasının önemi göz önünde bulundurulmalıdır.