Bebeğinizin Uykusu İçin Yapılması Gerekenler?

Bebeğinizin Uykusu İçin  Yapılması Gerekenler?

Bebeğiniz ilk 4-5 aylık dönemde beslenme ihtiyacı nedeniyle sık sık uyanabilir ve bu durum doğaldır. 5’inci aydan itibarense bebeklerin geceleri en az 7 saat kesintisiz uyumaları gerekir. Buna karşın bazı bebekler sık uyanma alışkanlıklarını devam ettirebilir, hem kendilerini hem de ailelerini uyutmaz.

Bebeklerin yüzde 25–30’unda uyku sorunları gözleniyor. En çok karşılaşılan uyku bozukluğu sorunları ise; uykuya dalma güçlüğü ve sık uyanma. Kabus görme,  gece ağlama nöbetleri ve uyku apnesi sendromu ise daha nadir görülse de, yine de bebeklerin sağlığını ve ailelerin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkiliyor.

Kısa süreli uyanmalarda müdahale edilmemeli

Uykuya dalma güçlüğü, 1 yaşından küçük bebeklerin  yarısında, 1-2 yaş arasındakilerin de yüzde 10-15’inde ortaya çıkıyor. Geceleri sık uyanma sorunu ise 1 yaş altında yüzde 25–50 oranındayken, 1-2  yaş arasında yüzde 15-20 sıklığında oluyor. Kabus görme, yatağını ıslatma, uyku apnesi gibi sorunlarsa 2 yaşından sonra kendini gösteren sorunlar arasında.

Bebekler ve çocuklar, yetişkinlerle karşılaştırıldığında daha sık uyanıyor ve daha hareketli yatıyor. Çocukların uyku döngüsü 90-110 dakika kadarken, bebeklerin uyku döngüsü 50-60 dakika arasında. Uyku döngülerinin sonunda, bir evreden diğer evreye geçerken gecede 4-6 kez kısa süreli uyanıklık olabiliyor.

Bebekler 3 aylık olduklarında hafif uyanıklıktan tekrar uykuya kendi kendilerine geçebiliyor, uyku alışkanlıkları da düzene girmeye başlıyor. Eğer bu dönemde bebeğin kısa uyanmalarında emzirme, sallama gibi ‘uyku araçları’ ile uyku döngüsüne müdahale edilirse, bebek bunu devamlı istiyor ve kendi kendine uyumayı öğrenemiyor. Bu nedenle de uyku sorunları ortaya çıkıyor.

Bebeğinizin mışıl mışıl uyuması için… 

  • Doğumundan itibaren yatağa uyur-uyanık halde bırakın ve böylece kendi kendine uyumayı öğrenmesini sağlayın.
     
  • Uykusunun gece boyunca derinleştiği ve hafiflediği zamanlar vardır. Bebeğinizin her hareketini uyanıklık olarak değerlendirmeyin ve müdahale etmeyin.
     
  • Bebeğiniz uykulu gibi görünüyorsa hemen beşiğine koyun. Eğer çok huzursuzsa sakinleşinceye kadar sallayın, ancak bunu tamamen uykuya geçmeden durdurun. Çünkü bebeğiniz sallama, kucağa alma, emme gibi aracı yöntemler olmadan uyumayı öğrenmeli.
     
  • Kendini güvende hissetmesi için yatağında uyku arkadaşı gibi sevdiği bir nesne (oyuncak ayıcık, bebek, tülbent, battaniye vs) ile uyumasına izin verin.
     
  • Uyku saatlerini bebeğinizin ihtiyacına göre siz belirleyin ve bu saatlerden ödün vermeyin.
     
  • Gece uykuya gidilen saatler erken olmalı ve  bebeğiniz gün içinde daha çok uyanık kalmalı. Dolayısıyla gün içerisinde 2’den fazla ve uzun süre uyumasını engelleyin. Eğer 2 saatten fazla uyursa, uykudan kaldırın.
     
  • Uyku saatleri konusunda kararlı olun.
     
  • Uykudan önce  masal anlatma, ninni söyleme, ılık bir banyo gibi sakin etkinlikler düzenleyin.
     
  • Uykudan önce  bebeğinizin uykusunu kaçırabilecek aşırı hareketli  oyunlardan kaçının.
     
  • Karnını tok tutun. Kafein içerek kahve, çay ve çikolata gibi besin ve içecekler, anne sütü yoluyla bebeğinize geçip uykusuz kalmasına yol açabilir.
     
  • Gece kalkıp ağlıyorsa, onu sık sık ziyaret edin. Ancak ziyaret aralıklarını giderek açın.
     
  • Odasında 1 dakikadan fazla kalmayın. Işıkları açmayın, fısıltılı bir şekilde ‘şşşşt, herkes uyuyor’ gibi şeyler söyleyin. Bu arada kızmayın ya da cezalandırmayın.
     
  • Kucağınıza almayın, aksi halde yatağa dönmek istemeyecektir. Ancak 10 dakikadan fazla ağlıyorsa kucağınıza alıp, sakinleştirin.
     
  • Yatağı odanızdaysa sizi görmeyecek şekilde yatak yanını bir çarşafla kaplayın.
     
  • Bebek odasının çok karanlık olmamasına dikkat edin. Ortamın nem ile ısısı da yeterli olmalı ve oda havalandırılmış olmalıdır.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.